måndag 23 november 2009

Utställningsveckoslut i Jyväskylä

Förra fredagen bar det iväg mot Jyväskylä för att delta i en internationell utställning på lördagen och Bordercollie specialutställningen på söndagen. Som sällskap hade vi Laura och hennes bordercollie Winda.

Fredagen innebar en hel del stress med att hinna i tid från jobbet, packa bilen och komma iväg. Vi hade hyrt en stuga på Metsärannan leirintäalue ca 16 km från Jyväskylä och var framme ca 21-tiden på fredagkväll. Stugan var inte direkt lyxig, men det hade vi inte förväntat oss heller. Skönt då man inte behövde vakta hundarna något extra, utan de fick röra sig fritt i stugan som de ville. Kvällen gick åt till att installera oss i stugan, orientera oss på området och förbereda för lördagen.

På lördagen började bordercollieringen först kl. 10.45, så vi behövde inte ha bråttom. Det var mycket folk, mycket hundar och TRÅNGT i hallen, men till slut efter en del letande, lyckades vi hitta en plats att ställa burarna på. Som domare för dagen fungerade Soile Bister från Finland. Förväntningarna var inte direkt höga med tanke på att Helga är helt utan päls och jag har erfarenhet av den den här domaren från förr...

Vi lyckades i alla fall få Excellent vilket jag var riktigt nöjd med. Sen fick vi så lov att nöja oss med det, ingen placering i klassen blev det, vi föll ut sist. Bedömningen låter så här:

"Erinom. tyyppinen, hyväluustoinen, feminiininen narttu. Kaunis pää. Eturinta voisi olla selvempi. Hyvät kulmaukset. Hieman pitkä lanneosa. Liikkuu varsin hyvin, mutta saisi pitää häntäänsä alempana. Hyvä luonne."

Sen blev det småningom dags att utse bästa tik och när det var klart visar det sig att ingen av de placerade tikarna får ta emot certifikat. Inte heller någon av dem som placerade sig i öppna klassen kunde ta emot certifikat. Följaktligen skulle det ha varit vinnaren i unghundsklassen som certifikatet skulle ha tillfallit, men de hade redan avlägsnat sig från utställningen! Och eftersom inga priser postas i efterhand och inte kan tilldelas en som inte har varit på plats, så tillföll certifikatet den som var följande i tur. Det råkade vara Helga, eftersom hon i princip blev 5:e i öppna klassen. JEE!:) Detta var således vårt sista certifikat! Lite konstigt känns det nog att få ett certifikat på det här viset, men det spelar väl ingen roll....

Vi lyckades också få ihop till en uppfödarklass för kennel Maccabee (alla fyra Maccabee hundarna som deltog lyckades få Excellent..). Slutligen kom vi på andra plats efter kennel Pikkupaimenen.

På lördagskvällen tog vi det lugnt, gick en skogspromenad med hundarna och gick i bastun. Sen var vi alldeles mörbultade efter en påfrestande dag i utställningsringen så vi gick och sova ganska tidigt.

På söndag var det då dags för BC specialen. Sammanlagt var det 75 bordercollien anmälda. Vi hade en riktigt intressant dag med många fina bordercollien. Domare för dagen var Meg Purnell-Carpenter från England. En alldeles underbar, men ganska sträng dam. Helga fick Excellent och placerade sig 4:e i sin klass. Bedömningen:

" 2 years, good head and expression, well balanced through out with correct angulations. Good topline. Side and hide movement good, just a little bit irratic coming towards me. Lacking coat."

Också på söndagen fick vi ihop till en uppfödarklass för kennel Maccabee, men vi hade lite svårt att bestämma oss om vi skulle delta eller ej då vi tyckte att gruppen skulle bli så ojämn. Slutligen bestämde vi oss ändå för att ställa upp och vår grupp vann!:)

En lyckad helg i hundens tecken och i gott sällskap. Det måste vi göra om!:)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan! Grattis till en mycket lyckad helg i Jyväskylä! Härligt med alla certen bärgade :)Hälsningar Bodil

Unknown sa...

Onnittelut sertistä! Oli kiva nähdä teitä!